Utrecht aan Zee

Trailer Utrecht aan Zee

Bezig met laden...

Opzet van de films

We filmen de kunstenaar en eventueel andere betrokkenen in dat deel van de stad dat voor hem of haar belangrijk is. De tocht wordt geïllustreerd door de geschiedenis, maar ook door de hedendaagse werkelijkheid, door archiefbeelden, de verbeelding van de kunstenaar en andere associatieve beelden. Zo ontstaan korte filmische gedichten waarin de essentie van het werk van de kunstenaar en zijn relatie met de stad tot leven komt. 

 

Work in progress

Films krijgen pas hun definitieve vorm in de montage. Wij volgen daarbij dezelfde werkwijze als bij eerdere films waarin we archief en nieuw materiaal tot een nieuwe eenheid smeedden. We streven daarbij naar een nieuwe poëtische werkelijkheid, waarover Nico de Klerk in het Jaarboek 1997 van het Stimulerings Fonds Culturele Omroep producties naar aanleiding van een eerdere film schreef: ”Met een overzichtelijk aantal consistent gebruikte beelden worden meer dan louter feitelijke verbanden aangebracht”.

 

De films worden gedurende een langere periode opgenomen om de afwisseling in seizoenen en kleuren optimaal te gebruiken en daarmee het beeld van stad, kunst en kunstenaar in al zijn facetten te tonen. Daardoor kan ingespeeld en teruggeblikt worden op gebeurtenissen die voor de films, de kunstenaar en zijn werk belangrijk zijn.

 

Planning

Vanaf 2009 ging er in Utrecht elk jaar één film over een Utrechtse kunstenaar in premiere op het Nederlands Film Festival. Er zin er nu 18 gemaakt. In 2018 hopen we met een nieuwe serie te starten waarin we een aantal verassende jonge en oude kunstenaars laten zien die het beeld van Utrecht als stad van cultuur verder zullen verbreden en verdiepen.